Διαφημιζόμενοι

Νέα πρόταση για τον φόρο ακινήτων

foroi akiniton
Οι φορολογούμενοι με μεγάλη ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ είναι οι μεγάλοι χαμένοι της νέας πρότασης για το φόρο ακινήτων που δόθηκε στα επιτελεία Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ από το Μέγαρο Μαξίμου.  Με τη νέα πρόταση:
 
1) Μειώνεται η φορολογία για όλα τα κτίσματα μεσοσταθμικά κατά 16% σε σχέση με το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται σήμερα στη ΔΕΗ.
2) Τα οικόπεδα φορολογούνται αυτοτελώς με μειωμένους κατά 70% -90% σε σχέση με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Η μείωση της φορολογίας στα οικόπεδα ανέρχεται σε 83% κατά μέσο όρο.
3) Μειώνεται κατά 20% η φορολογία στα αγροτεμάχια.
4) Επιβάλλεται πρόσθετος φόρος με κλιμακωτούς συντελεστές 0,2% έως 1% στους φορολογούμενους με ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ, πλην αγροτεμαχίων (το αφορολόγητο όριο που ίσχυε έως σήμερα για τον ΦΑΠ είναι 200.000).
5) Απαλλάσσονται πλήρως όλα τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα (π.χ. μαντριά, στάνες, πτηνοτροφεία, αποθήκες, κτηνοτροφεία, χοιροτροφεία, πρόχειρα καταλύμματα, χώροι στέγασης μηχανημάτων, θερμοκήπια, κλπ).
6) Αυξάνονται τα εισοδηματικά όρια για τους οικονομικά ασθενέστερους, τρίτεκνους, πολύτεκνους, ΑΜΕΑ, μακροχρόνια ανέργους από 7000 ευρώ σε 9.000, συν 1000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο μέλος.
7) Καταργούνται οι συντελεστές θέσης ως προς το οδικό δίκτυο, απόστασης από θάλασσα και απομείωσης. Θεσμοθετείται ένας βασικός συντελεστής για όλα τα καλλιεργούμενα (2 ευρώ/στρέμμα) και εισάγεται η διάκριση αρδευομένου/μη αρδευομένου (2,2 ευρώ/στρέμμα).
8) Απαλλάσσεται από την προσαύξηση το αγροτεμάχιο το οποίο περιλαμβάνει πρώτη κατοικία έως 150τμ.
9) Μειώνεται σημαντικά η φορολόγηση των βοσκοτόπων και των ακαλλιέργητων αγροτεμαχίων ,μισό ευρώ/στρέμμα και μειώνονται τα δασικά σε 10 λεπτά/στρέμμα.
10) Το 90% των αγροτών θα πληρώσει κάτω από 2,64ευρώ/στρέμμα.
11) Προβλέπονται σημαντικές μειώσεις συντελεστών για απαλλοτριωτέα, διατηρητέα, παλαιά κτίσματα, ημιτελή κτίσματα και κτίρια ειδικών χρήσεων.
12) Με την νέα πρόταση, που τελεί υπό την αίρεση της τρόικας, τα έσοδα που θα πρέπει να βεβαιωθούν ανέρχονται σε 3,2 δισ. ευρώ και τα έσοδα που θα πρέπει να εισπραχθούν περιορίζονται στα 2,6 δισ. ευρώ από 2,9 δισ. ευρώ που είναι ο εισπρακτικός στόχος, δηλαδή με τη νέα πρόταση λείπουν έσοδα 300 εκατ. ευρώ.
 
                                                                                                                                                                        Πηγή imerisia.gr