Διαφημιζόμενοι

Πόθεν έσχες στο τίμημα και όχι στην αντικειμενική αξία

forologisi-akinitis-periousiasΡιζικές αλλαγές στην εφαρμογή του «πόθεν έσχες» στις μεταβιβάσεις ακινήτων ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Μέχρι και σήμερα το «πόθεν έσχες» εφαρμόζεται πάνω στην αντικειμενική αξία του ακινήτου, η οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι υψηλή και εξωπραγματική.
Με το νέο σύστημα, το «πόθεν έσχες» του ακινήτου θα εφαρμόζεται όχι επί της αντικειμενικής αξίας αλλά επί της πραγματικής τιμής πώλησης που θα ανσαγράφεται στο συμβόλαιο. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι αγοραστής και πωλητής θα μπορούν να συμφωνούν την τιμή την οποία θα αναγράφουν στο συμβόλαιο σε επίπεδα ακόμη και πολύ χαμηλότερα από πραγματικό τίμημα της μεταβίβασης.  Αναμένεται να τεθεί στη Βουλή νομοθετική διάταξη. 
Όσον αφορά τις αντικειμενικές αξίες και τη σχετική μείωσή τους η επιτροπή που έχει συσταθεί από το υπ. οικονομικών αναμένεται να έχει καταρτίσει τις νέες τιμές μέχρι τον Ιανουάριο του 2016, ωστόσο σύμφωνα με νέο δημοσίευμα του "Βήματος" που επικαλείται πηγή από ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα, οι νέες αξίες δεν πρόκειται να ισχύσουν πριν το 2017.

Ως επιχείρημα, ο ίδιος παράγοντας αναφέρει ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν εμπορικές τιμές για να γίνουν συγκρίσεις με τις αντικειμενικές αξίες, καθώς οι αγοραπωλησίες ακινήτων είναι ελάχιστες.  Επίσης, ο κυβερνητικός παράγοντας αναφέρει ότι η μείωση στις αντικειμενικές αξίες δεν συμφέρει, καθώς θα είχε δραματική επίπτωση στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, οι οποίες έχουν χιλιάδες υποθηκευμένα ακίνητα στην αντικειμενική αξία τους.  

taxheaven.gr