Διαφημιζόμενοι

Τα κριτήρια για την άρση αναστολής πλειστηριασμών

forologisi-akinitis-periousiasΤα Υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών, η Ελληνική Στατιστική Αρχή, η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών έχουν κάτσει στο τραπέζι και έως τα τέλη Σεπτεμβρίου λένε ότι θα βρουν μια λύση για το φλέγον θέμα της άρσης του "παγώματος" των πλειστηριασμών.

Η αναστολή των πλειστηριασμών έως το τέλος του έτους 2013 εφαρμόζεται:
α) για όλα τα ακίνητα και εφόσον πρόκειται για οφειλές μέχρι των 200.000 ευρώ προς πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες παροχής πιστώσεων
β) για την κύρια ή μοναδική κατοικία του οφειλέτη, αρκεί η αντικειμενική αξία του ακινήτου να μην υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο της Α κατοικίας (σήμερα είναι 200.000 ευρώ για τους αγάμους) προσαυξημένο κατά 50%.  
Επίσης δεν γίνεται πλειστηριασμός στη περίπτωση που ο δανειολήπτης έχει ρυθμίσει τα χρέη του βάσει του ν.3869/2010 (νόμος Κατσέλη) για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και μέχρι να εκδοθεί η δικαστική απόφαση.
Σημειώνεται ότι η αναστολή πλειστηριασμών ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 2009 και έκτοτε ανανεώνεται, ενώ η απόφαση για την αναστολή έως 31/12/2013 θεσπίστηκε τον Δεκέμβριο του 2012 με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Υπουργείου εξετάζονται οι εξής παράμετροι για την άρση αναστολής πλειστηριασμών που πιθανόν να ισχύσει από 1/1/2014:
α) αντικειμενική αξία ακινήτου*: σταδιακή μείωση του ορίου της αντικ. αξίας που, από τα 200.000 ευρώ που ισχύει τώρα, θα μειωθεί από 1/1/2014 στα 150.000 ευρώ και θα συνεχίσει να μειώνεται ανά εξάμηνο ή έτος κατά 50.000 ευρώ
β) περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη: θα εξετάζεται εάν υπάρχουν και άλλα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, καταθέσεις, κ.α.)
γ) αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης: οι τράπεζες θα ρυθμίζουν τα δάνεια ορίζοντας ένα ποσό οφειλής με βάση τις δυνατότητες του εκάστοτε οφειλέτη και αφού έχει ληφθεί υπόψιν το μηνιαίο κόστος διαβίωσης.
δ) συνεργάσιμος δανειολήπτης: όπως και οι αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης, έτσι και αυτός ο όρος έχει εισαχθεί την τελευταία έκθεση του Δ.Ν.Τ.  Τα γενικά χαρακτηριστικά του συνεργάσιμου δανειολήπτη θα είναι μάλλον η μη απόκρυψη στοιχείων απο την τράπεζα, η διάθεση υπαγωγής σε ρύθμιση κ.α.
ε) ασθενείς οικονομικά ομάδες: αναμένεται να εξαιρεθούν από την διαδικασία πλειστηριασμού του ακινήτου τους οι άνεργοι και οι πολύτεκνοι.

* την αντικειμενική αξία του ακινήτου σας μπορούμε να σας τη προσδιορίσουμε εμείς μέσω αυτής της φόρμας http://antikeimenikes-aksies.gr/index.php/prosdiorismos-antikeimenikhs-aksias