Διαφημιζόμενοι

Ηλεκτρονική υποβολή για τη δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων

house and moneyΗλεκτρονικά θα μπορεί να υποβάλλεται η δήλωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων μέσω της νέας πλατφόρμας που θα ανοίξει στο Taxis τις προσεχείς ημέρες. Οσοι προχωρούν σε αγοραπωλησίες διαμερισμάτων, οικοπέδων και αγροτεμαχίων θα διεκπεραιώνουν τις μεταβιβάσεις μέσω της νέας πλατφόρμας, χωρίς να χρειάζεται να μεταβούν στις εφορίες τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή θα είναι αρχικώς προαιρετική, έως τα τέλη Μαΐου, και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η υποχρεωτική εφαρμογή.  Με τη νέα διαδικασία καταργείται επί της ουσίας η χειρόγραφη συμπλήρωση των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων και των συνυποβαλλόμενων φύλλων υπολογισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων, που σήμερα, εξαιτίας της πανδημίας, αποστέλλονται μέσω e-mail ή ταχυδρομικώς στην αρμόδια εφορία. Οπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση, η διαδικασία μεταβίβασης θα ολοκληρώνεται στα γραφεία των συμβολαιογράφων, οι οποίοι θα συντάσσουν τη σχετική δήλωση και θα την υποβάλλουν για λογαριασμό των αγοραστών. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της φορολογικής διοίκησης:

1. Ο συμβολαιογράφος θα συντάσσει ηλεκτρονικά τη δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ) για κάθε αγοραστή και θα την υποβάλλει στη σχετική εφαρμογή για λογαριασμό των ενδιαφερομένων.

2. Η αξία για τον υπολογισμό του φόρου θα υπολογίζεται από τον συμβολαιογράφο όπως γίνεται και σήμερα. 

 

3. Ιδιαίτερα σημαντικό –και που οδήγησε και στη συμφωνία συμβολαιογράφων και φορολογικής διοίκησης– είναι ότι η ευθύνη για την ακρίβεια και την ορθότητα της δήλωσης και των συνυποβαλλόμενων φύλλων υπολογισμού αξίας αυτής θα ανήκει αποκλειστικά στους συμβαλλομένους, οι οποίοι και θα αποδέχονται το περιεχόμενο της δήλωσης.

4. Η υποβολή της δήλωσης του φόρου μεταβίβασης ακινήτων θα είναι υποχρεωτική από 1/6/2021.

Μετά τον ηλεκτρονικό έλεγχο, που θα διενεργείται αυτομάτως από το σύστημα, θα βεβαιώνεται ο φόρος που ενδεχομένως να προκύπτει (εκτός και εάν πρόκειται για πρώτη κατοικία) και θα εκδίδεται η ταυτότητα οφειλής για την καταβολή του.

Ο αγοραστής θα πρέπει να καταβάλει τον φόρο εφάπαξ με τη χρήση της ταυτότητας οφειλής είτε μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας σε ηλεκτρονική εφαρμογή που υπάρχει στο σύστημα Taxisnet, είτε σε οποιοδήποτε υποκατάστημα τράπεζας ή των ΕΛΤΑ, είτε μέσω e-banking. Απαραίτητη προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί η διαδικασία είναι η εξόφληση του οφειλόμενου φόρου.

 

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να βάλει ένα τέλος στο βασίλειο της «χαρτούρας», επιχειρώντας η μεταβίβαση ενός ακινήτου να ξεκινάει και να τελειώνει στο γραφείο του συμβολαιογράφου, χωρίς επισκέψεις σε εφορίες, υποθηκοφυλακεία και όπου αλλού χρειάζεται σήμερα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αμέσως λοιπόν μετά την ενεργοποίηση της πλατφόρμας για τη δήλωση του φόρου μεταβίβασης θα ξεκινήσει και η πιλοτική λειτουργία, πιθανόν τον Απρίλιο, της εφαρμογής που θα οδηγήσει στην ψηφιακή μεταβίβαση ακινήτων. Παράλληλα, κατά το τρέχον έτος το σύνολο σχεδόν των υποθηκοφυλακείων θα μετεξελιχθούν σε κτηματολογικά γραφεία και θα διευρυνθεί το πλήθος των υπηρεσιών του κτηματολογίου που παρέχονται διαδικτυακά. Επίσης, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης θα προχωρήσει το έργο της ψηφιοποίησης των αρχείων των υποθηκοφυλακείων.

Οπως προαναφέρθηκε, το σχέδιο της ψηφιακής μεταβίβασης ξεκινάει πιλοτικά και αμέσως μετά τον καλοκαίρι, που θα έχει γίνει και η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και η επέκταση του συστήματος σχεδόν σε ολόκληρη την επικράτεια, το μέτρο θα εφαρμοσθεί καθολικά. Με τη νέα πλατφόρμα που θα ανοίξει, όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται σήμερα για μια μεταβίβαση ακινήτου θα τα συλλέγει ηλεκτρονικά ο συμβολαιογράφος έπειτα από εξουσιοδότηση των δύο πλευρών.

kathimerini.gr