Διαφημιζόμενοι

Ενιαίος Φόρος Ακινήτων (ΕΦΑ) από το 1ο τετραγωνικό μέτρο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η οριστικοποίηση της εφαρμογής του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων που από την 1η Ιανουαρίου 2014  θα εφαρμόζεται σε παντός είδους ακίνητα στην Ελλάδα.

Αφορολόγητο δεν θα υπάρχει, αλλά πιθανολογείται να ευνοηθούν ευπαθείς ομάδες φορολογούμενων όπως ανάπηροι, άνεργοι κ.α. όπως και στο ΕΕΤΗΔΕ.

Με το μέτρο αυτό βέβαια θα υπάρχει και ένα καλό μιας και όσοι καταπατητές διεκδικούν εκτάσεις, θα το ξανασκεφτούν μιας και θα επιβαρύνονται με τον αντιστοιχούντα φόρο.

 

Για τα εντός σχεδίου ακίνητα ο φόρος θα ξεκινάει από 1,8 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και θα αυξάνεται ανάλογα με χαρακτηριστικά του ακινήτου όπως τιμής ζώνης ή τιμής εκκίνησης*, παλαιότητα, όροφος, αν έχει πρόσοψη σε δρόμο ή είναι τυφλό, τι εμπορικότητα έχει η περιοχή κ.α.

Για τα εκτός σχεδίου ακίνητα ο φόρος θα ξεκινάει από 1 ευρώ ανά στρέμμα και θα αυξάνεται ανάλογα με χαρακτηριστικά του ακινήτου όπως αν βρίσκεται σε τουριστική περιοχή, σε ορεινή/ημιορεινή/πεδινή περιοχή, αν βρίσκεται πλησίον αιγιαλού, αν καλλιεργείται, έαν είναι μονοετούς ή πολυετούς καλλιέργειας (δηλ. αγρός, ελαιόφυτο ή αμπέλι) και αν είναι μισθωμένη.

Όπως καταλαβαίνει ο καθένας μας, ο Ε.Φ.Α. θα διαφοροποιείται ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ακινήτου, αφού αναμένεται να λαμβάνονται υπόψη περίπου 33 κριτήρια για τον υπολογισμό του νέου φόρου.

Η μη θέσπιση, πάντως, αφορολογήτου ορίου, ήδη προκαλεί θύελλα αντιδράσεων γιατί θα επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες ακόμα και του πιο μικρού ακινήτου αφού ο φόρος θα επιβάλλεται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο.

*για τη τιμή ζώνης / εκκίνησης του ακινήτου σας, μπορούμε να σας ενημερώσουμε εμείς  εντελώς δωρεάν. Επικοινωνήστε μαζί μας.