Διαφημιζόμενοι

ΦΜΑΠ-ΕΝΦΙΑ: 1-0

forologisi-akinitis-periousiasΤην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη φορολογία των ακινήτων.

Το νομοσχέδιο για τον νέο φόρο στα ακίνητα θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στους επόμενους δύο μήνες, ενώ το αφορολόγητο όριο, το οποίο δεν ανακοινώθηκε από τον κ. Τσίπρα, θα κυμαίνεται στα επίπεδα των 200.000 ευρώ κατά άτομο. 

Άγνωστη παραμένει προς το παρόν η «τύχη» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, αφού ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά, ενώ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είχε μιλήσει για μείωση των αντικειμενικών κατά 30% - 35%.

Κερδισμένοι των αλλαγών στη φορολογία των ακινήτων θα είναι όσοι έχουν ακίνητη περιουσία αξίας έως το αφορολόγητο όριο, καθώς δεν θα πληρώνουν φόρο, ενώ με τον ΕΝΦΙΑ πληρώνουν από το πρώτο τετραγωνικό. Χαμένοι αναμένεται να είναι όσοι έχουν σημαντική ακίνητη περιουσία, καθώς για να προκύψει διαχειρίσιμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα οι ανώτατοι οριακοί συντελεστές θα φθάσουν σε υψηλά επίπεδα όπως 2% ή 3% της αξίας.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να πληρώσουν τις δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ ζητώντας τους να επιδείξουν πατριωτισμό στη στήριξη των δημοσίων εσόδων.

Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου είχαν εισπραχθεί από τον ΕΝΦΙΑ 1,9 δισ. ευρώ και για να επιτευχθεί ο στόχος των 2,65 δισ. ευρώ θα πρέπει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου να έχουν εισρεύσει στα δημόσια ταμεία περίπου 850 εκατ. ευρώ.

fpress.gr